A ste šli volt? kej novga? js (spet) nism šu....zakaj? vem, moja državljanska dolžnost, nism je izpolnu, sam sej tud država ne izpolne vse kar oblub :)

ne, uglavnm, res ne spremlam teh stvari, vem lih tok, kere volitve so in kaj se obkrožuje. Vzamem si kakšn dan, dva, da preberm cel kup enih člankov, kdo, kaj, zakaj....uglavn zaslediu sm enga, k mi je biu dost zanimiv, pa nekakšna potrditev, da je dejansko vsen, a sm dons na volišču, al kjerkoli drugje. Pa ne me narobe razumet, super je, če ste šli volt in opravt svojo dolžnost.

In še članek, sm ga prekopiru, prevedu, mejčkn popravu. Mogoče pa zato ne grem volt, pa grem rajš delat :) če ste šli pa volt, pa upam da boste zmagal :)

Lep dan :)

Evropske volitve.

Popravite me, če deluje drugače.

Evropska unija ima tri "glave".

-Evropska komisija: 28 članov, po ena v vsaki državi. To so tisti, ki prihajajo z idejami za nove zakone (morajo biti najbolj navdihnjeni ljudje na svetu, ker skoraj vsi zakonodajni predlogi prihajajo od njih, s pomočjo svojih prijateljev, lobistov), ​​vendar jih ne izvolimo.

Ti zakonodajni predlogi se nanašajo na:

- Evropski parlament: 750 članov (zakaj toliko, če predstavljajo le 8 političnih strank?), Za katere glasujemo 26. maja. Razpravljajo, glasujejo in sprejemajo ali zavračajo zakone.

- Evropski svet: Člani so glavni minister vsake države. Delajo podobno Parlamentu, razpravljajo in glasujejo o zakonodajnih predlogih (del teh ne moremo vedeti, saj za državljane ni dostopa, zaradi česar je malo "nerodno").

Torej, hvala bogu, da imamo pravico do glasovanja in da živimo v "demokraciji", ampak: vsi zakonodajni predlogi ne gredo skozi Parlament. Glede nekaterih vprašanj daje Evropski parlament le svetovalno mnenje. Svet pravno ni dolžan upoštevati mnenja Parlamenta. V večini primerov se mora Svet strinjati, če bo Parlament potrdil sprejetje zakona. Torej ... no ... mislim, da je moč (ali dejanski vpliv) Parlamenta vprašljiva.

"Vsi poslanci Evropskega parlamenta (člani Evropskega parlamenta) plačujejo davčne in zavarovalne prispevke EU, po tem pa plače znašajo 6,824,85 €. Poslanci Evropskega parlamenta dobijo tudi pavšalno mesečno nadomestilo v višini 4.299 EUR (!!) za kritje stroškov urada, kot so najem pisarn, telefonski računi in računalniška oprema “.

"Osnovna mesečna plača komisarja je 22.367,04 EUR na mesec. Plače v njihovih državah članicah niso obdavčene. Namesto tega se EU plača nizek davek. Dodati moramo rezidenco, otroke in celo zabavo (!!) dodatki, ki zvišujejo plačo na več kot 30.000e na mesec “.

Lahko gremo na glasovanje, toda ne bodimo naivni. Politika je umazana igra in denarna naprava.